actie-Fynn_Fysio_2021-Marieke_Balk_Fotografie-13.jpg

Manuele therapie bij FYNN Fysio

Manuele therapie is een verdere specialisatie van de fysiotherapie bedoeld voor mensen met klachten in het bewegingsapparaat, dat wil zeggen de wervelkolom en gewrichten in armen en benen.

Wat is manuele therapie?

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van gewrichten en anderzijds het verbeteren van houding en beweging. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. Dat gebeurt door de lichaamsdelen rond het gewricht op een bepaalde manier te bewegen. De beweeglijkheid van de gewrichten wordt beter, waardoor de pijn afneemt. Meestal is zacht trekken aan of duwen tegen botstukken van gewrichten al voldoende. De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij hoort men soms een knappend of krakend geluid. Dit kan als een kortstondig vreemd gevoel worden ervaren, maar men vindt dit over het algemeen niet pijnlijk. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en een afname van pijn.

Wanneer manuele therapie?

Hieronder volgen een aantal klachten, welke een manueel therapeut kan behandelen:

  • Hoofd - en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen;
  • Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib en borstpijn;
  • Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen;
  • Duizeligheid bij bewegen van de nek;
  • Heupklachten;

Vergoeding


Indien uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten met FYNN Fysio en u aanvullend verzekerd bent, worden de behandelingen Manuele therapie in de meeste gevallen vergoed. Raadpleeg uw polisvoorwaarden om te zien welke vergoeding voor manuele therapie u krijgt en of uw verzekering de screening vergoedt. Veel verzekeraars vergoeden een bepaald maximum aantal behandelingen per jaar.

De manueel therapeut is een fysiotherapeut, die na de opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hi/zijj extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. De manueel therapeut bij FYNN Fysio is aangesloten bij de beroepsvereniging Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). 

Bron: Patiënten informatie folder NVMT. Voor meer informatie over manuele therapie verwijzen wij u naar www.nvmt.nl.

Onze specialisten