Haptotherapie

In de haptotherapie onderzoeken we het gevoel en welke relatie dat heeft met je waarneming, je houding, je manier van bewegen, gedrag en denken.  

Via haptotherapie word je je bewuster wat je voelt, wat je eigen invloed is op de ander en de omgeving. En je word je bewuster van welke invloed de ander of de omgeving op jou heeft en hoe de dynamiek van de interactie tussen jou, de ander en de omgeving is.  

Haptotherapie helpt mensen om opnieuw in contact te komen met hun lichaam en gevoelens, wat kan bijdragen aan een betere balans in het leven.  

De kracht van haptotherapie

Haptotherapie is krachtig omdat het niet alleen cognitief, maar ook fysiek via aanraking, houding en beweging ervaren wordt. 

De kracht van de haptotherapeutische sessie is in het moment, in het nu. In de sessies worden je patronen zichtbaar en voelbaar. De haptotherapeut gidst en coacht je door middel van aanraken, gesprekken en oefeningen.  

In het nu, in het huidige moment, ligt de sleutel tot bewustwording en verandering. Van hieruit kunnen we bouwen.  Voelen hoe iets werkt is bijzonder krachtig. Je krijgt grip. En er ontstaat begrip. 

Ieder mens is uniek. Ieder mens heeft unieke waarnemingen, gedragingen en beleving dankzij zijn of haar persoonlijke geschiedenis, culturele en maatschappelijke factoren, de tijd waarin je leeft. Ben je geneigd om meer een actieve of passieve opstelling te kiezen of om meer vanuit isolatie of verbondenheid te reageren? Je uniciteit heeft je hier gebracht waar je nu staat. En wat kan je in je lijf aanspreken en ontwikkelen, zodat je beter in je vel komt te zitten?

De voordelen van haptotherapie

Haptotherapie kan diverse voordelen bieden, zoals: 

  • Verbeterde zelfbewustzijn en zelfinzicht 
  • Meer balans tussen lichaam en geest 
  • Betere stressbeheersing 
  • Verhoogde emotionele veerkracht 
  • Verbeterde relaties en communicatieve vaardigheden 
  • Verlichting van lichamelijke klachten 

Haptotherapie, een ontdekkingsreis naar jezelf

Via haptotherapie onderzoek je je gevoel. Wat voel je? En wat betekent dit voor je. Hoe doe jij. We gaan doorvoelen. Doorvoelen is van alledag: “Kan je met iemand dansen, praten?” “Kan je met jezelf door één deur?” “Heb je gevoel voor je racket en de bal, of sla je alles uit? ” En je merkt vast wat een omgeving met je doet. Hoe is het voor je om een leeg plein over te steken of juist een druk plein. En hoe is om dit in het midden van de nacht te doen of overdag.  

Hoe voel je door en welke betekenis geef je eraan? Onder de brede laag van zintuiglijke indrukken zit een belevingslaag. Voelen is de betrokkenheid op de wereld om je heen. Hoe verhoud je je tot jezelf, de anderen, de wereld. Hoe geef je betekenis aan je gevoelens. 

Wanneer beweeg je mee, tegen? Wanneer loop je vooruit of trek je aan de rem? Welke voordelen en welke nadelen zijn hieraan verbonden voor jou? Welke gevoelens zijn het onderzoek waard om bewust te worden. Waar wil je anders mee om gaan? Wat dient je en wil je versterken en/of behouden en trainen.

Voor wie is haptotherapie geschikt?

Waar loop je tegen aan in het dagelijks leven. Heb je gezondheidsklachten of zou je bepaalde vaardigheden willen ontwikkelen? Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Regie nemen (over je eigen leven)  
  • Boosheid uiten 
  • Beter samenwerken 
  • Meer ontspannen zijn 
  • In beweging komen 
  • Meer genieten 
  • Milder zijn 
  • Grenzen/ behoeften aanvoelen, aangeven  
  • Ruimte innemen 
  • Anders met je gevoelens omgaan 
  • Stress 
  • Burn out 
  • Angststoornissen 
  • Depressie 
  • Chronische pijn 
  • Trauma en onverwerkte emoties  
  • Zelfbeeld en zelfvertrouwen 

Hoe werkt haptotherapie?

Tijdens een haptotherapiesessie maak ik gebruik van verschillende technieken zoals aanraking, gesprekken en oefeningen om je te helpen je gevoelens en lichamelijke sensaties beter te begrijpen. Het doel is om jou te ondersteunen bij het ontdekken van jouw gevoelens en deze te integreren in het dagelijks leven.  

Wat te verwachten van een sessie?

Bij een eerste sessie bestaat uit een uitgebreide intake om een goed beeld te krijgen van je klachten en doelen. Op basis hiervan stellen we, samen, een behandelplan op dat afgestemd is op je individuele behoeften. Gedurende de sessies werken we aan het vergroten van je lichaamsbewustzijn, het leren herkennen van emoties en het verbeteren van de balans tussen denken, voelen en doen.  

Voor de aanraakoefeningen op de behandelbank vraag ik je in ondergoed te liggen, omdat aanraken van de huid een grotere impact heeft op bewustwording en training. Als dit een probleem is voor je is, is het natuurlijk bespreekbaar om dit anders te doen.  

Maak een afspraak.

Ben je benieuwd of haptotherapie iets voor je is? Neem dan contact op met FYNN Fysio om een afspraak te maken.  Samen kunnen we werken aan een betere balans en een gezonder, gelukkiger leven.

Onze specialisten

Hieronder vindt u de medewerker van FYNN Fysio met een specialisatie op dit gebied.

Marian Bakker

Ik ben een ervaren fysiotherapeut en ik weet veel van algemene fysiotherapie en psychosomatiek. Ik ben bijna klaar met mijn studie haptotherapie en combineer al mijn kennis en vaardigheden in de haptotherapie sessies. Ik ben erg enthousiast over haptotherapie. Het is een erg mooie werkwijze waarbij het inzoomen op gevoel, een voelbare en raakbare diepte geeft aan de therapie. Het kan los maken wat vastgezet is in het lijf, waardoor ruimte ontstaat voor creativiteit; het anders te gaan doen. Fundamentele veranderingen kunnen in gang worden gezet ten dienste van jou. Wat de haptotherapie mij brengt is: meer vrijheid en plezier in denken, voelen en doen. Het leert mij op eigen benen te staan, duidelijker te worden en het leert me ook kwetsbaar en raakbaar op te stellen. Ik kan me beter verbinden met mezelf en de wereld om mij heen. Zonder wrijving geen glans. Ik ben benieuwd waar ik jou bij kan helpen.