fns.png

Functionele Neurologische Stoornis (FNS)

FNS is een verstoring in het verzenden en ontvangen van signalen in de hersenen. De symptomen bij Functionele Neurologische Symptomen (FNS) lijken op een neurologische aandoening, maar dat zijn ze niet. FNS wordt ook wel conversiestoornis genoemd; een functionele stoornis waardoor er een onvermogen van de hersenen ontstaat om signalen op de juiste manier te verzenden en te ontvangen.

Als voorbeeld: Ineens lukt het niet meer om gewoon te lopen, of je spieren trekken ongecontroleerd samen. Alles wat je automatisch deed zonder nadenken, gaat niet meer vanzelf. Ook kan het zijn dat je minder goed kunt horen of zien.

De diagnose FNS wordt gesteld door een neuroloog. De diagnose wordt gesteld op grond van symptomen die de diagnose steunen en niet alleen op grond van de afwezigheid van een neurologische aandoening die de symptomen verklaart.

Elzelien Leenman is oefentherapeut en FNS behanadelaar. Zij  kan de juiste begeleiding en adviezen geven. Bij uitval door FNS lukt het vaak niet om een beweging bewust te maken, maar soms wel om deze onbewust te maken. Elzelien  zal daarvoor een aantal oefeningen met u doen, om te proberen “per ongeluk” de juiste beweging uit te lokken.

Belangrijk is om te leren hoe je klachten kunt voorkomen. En dat in kaart wordt gebracht welke factoren bijdragen aan het terugkomen van je klachten.

Kijk voor meer informatie op: Stichting FNS – Een website over Functionele Neurologische Stoornis

Onze specialisten