Dat spanningen en stress invloed hebben op ons lichaam is iets wat we vaak goed kunnen merken: onze spieren voelen gespannen, we kunnen ons opgejaagd voelen en last hebben van een verhoogde hartslag en ademhaling, vermoeidheid, verminderde concentratie en vergeetachtigheid.
Er zijn vele manieren om onszelf weer tot rust te brengen, bijvoorbeeld door te bewegen of door het doen van ontspanningsoefeningen. Een andere mogelijkheid is hartcoherentietraining.
Wat is hartcoherentie?
Bij hartcoherentie is niet de hoogte van de hartslag van belang, maar de tijdsintervallen tussen iedere hartslag. Wanneer er sprake is van balans, ofwel coherentie, zijn deze tijdsintervallen namelijk niet gelijk. Bij de inademing versnelt de hartslag en bij de uitademing vertraagt deze. Dit noemen we hartritmevariabiliteit.
Wanneer de hartritmevariabiliteit hoog is, zeggen we dat er sprake is van hartcoherentie. En dat betekent dat er een goede balans is tussen activiteit en rust; we voelen ons in evenwicht.
De voordelen van hartcoherentie.
Bij een hoge mate van hartcoherentie zijn we het merendeel van de tijd:
We ervaren daarnaast een hoge mate van welzijn, kunnen beter presteren en zijn bovendien beter bestand tegen ziekten.
De invloed van stress
Langdurige stress of het veelvuldig ervaren van negatieve emoties, zoals boosheid, verdriet of angst, kan de mate van hartcoherentie verminderen. Dit kan de volgende klachten geven:
Hartcoherentietraining
Wanneer deze situatie lang duurt, dan zal het lichaam de lage hartcoherentie als uitgangspunt blijven nemen. U zult dan af en toe coherent zijn, bijvoorbeeld tijdens momenten van ontspanning, maar de staat van zijn waar uw lichaam automatisch naar streeft is niet-coherent. Hartcoherentietraining zou dan een heel geschikt middel voor u kunnen zijn om weer coherent te worden en u kunnen helpen om weer lekker in uw vel te zitten.
Als hulpmiddel gebruiken FYNN Fysio hierbij de software van Heartmath. Daarnaast is het voor u als cliënt mogelijk om een kleine, draagbare versie te huren, zodat u ook thuis aan de slag kunt met de oefeningen.
Door middel van een oorsensor bent u verbonden met de apparatuur. Op het scherm is vervolgens te zien wat de hartritmevariabiliteit is en in hoeverre u op dat moment coherent bent. Vervolgens kunt u door het uitvoeren van de hartcoherentieoefeningen (waaronder ademhalingstechnieken) op het scherm zien in welke mate dit uw hartcoherentie beïnvloedt. Door dit feedbacksysteem raakt u meer afgestemd op uw lichaam en bent u in het dagelijks leven vaak beter in staat om een verlaagde hartcoherentie op te merken. Het voordeel hiervan is dat u hierdoor sneller kunt ‘ingrijpen’, bijvoorbeeld door wat meer rust te nemen.
Hieronder vindt u de medewerkers van FYNN Fysio met een specialisatie op dit gebied.
Afspraken voor alle locaties worden gemaakt vanuit onze hoofdlocatie in Leeuwarden.